Orhan Şakir Kayraklı Bağcılık ve Şarap İşletmeleri

Hakkımızda

Yıllar önce, Marmaris’in çok sevdiğim bu bölgesinde gezerken dağların yamaçlarındaki teraslamaların ne amaçla yapıldığını sorduğumda Bozburun köyü ve çevresinin antik çağlarda ve Osmanlı döneminde bile çok önemli bir şarap üretim ve ihraç merkezi iken mübadeleden sonra bağların terk edildiğini ve bu geleneğin yok olduğunu öğrendim.
Bozburundan, önce amforalarla antik Yunana, Atina’ya ve daha sonra Osmanlı Sarayına uzanan bu öyküyü tekrar canlandırmak, bölge halkına örnek olmak ve böylelikle boz dağların tekrar yeşermesini sağlamak için bir örnek oluşturmak amacı ile bu projeye gönül verdim.

Kaliteli bir şarap için önce kaliteli üzüm üretmek gerekir. Bunun için de önce iklim kurak olacak, havası rüzgarlı ve kuru, bol güneşli olacak. Toprağı çok verimli olmayacak. Yani şaraplık üzüm eziyet çekecek. Verimi düşük olacak ki her tanesi topraktan aldığı lezzet, tutku ve aromayla dolu olsun.
Sonra da hiç örselenmeden, toplandığı anda toplandığı yerde, bağların ortasında kurulmuş bir şaraphanede şaraba dönüşsün.
İşte biz bunu gerçekleştirdik. Üstelik tamamen organik. Hiç bir kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan. Her damlası özel, çok sınırlı miktarda ve dünyanın en kaliteli şaraplarını üretmek için yola çıktık.

Kayraklı ASARCIK şaraplarımız Marmarisin Bozburun köyü ile Selimiye köyü arasında ve Asarcık mevkii olarak bilinen ortalama denizden 250 metre yükseklikteki bir vadide üretilmektedir. Çevresi tamamen dağlık hazine arazileri ile çevreli olup hiçbir tarım arazisi veya yerleşim birimi ile komşu değildir.

Antik çağlarda ve yüz yıl öncesine kadar çok kaliteli şarap üretimi ile bilinen bu bölgede bölgeye, yerleşik Rum vatandaşların yerine, Anadolu’dan gelen Yörük vatandaşlarımızın iskân edilmesini takiben bu gelenek kaybolmuş ve tarım arazileri, zeytinlikler ve özellikle şaraplık bağlar yok olmuştur. Bizler de bu geleneği tekrar canlandırmak için yola çıktık.

 İki deniz arasında kalan vadi sürekli rüzgâr almaktadır ve çevre yerleşim birimlerinden her zaman 4-5 derece daha serindir. Gece gündüz ısı farkları da çok yüksektir.

Zeminde kayrak taşlı, kumlu ve çakıllı, tabanda ise kısmen kireç taşı ve killi, Ph değeri de Ülke standartlarına göre çok düşük olan bu topraklarda tamamen Organik tarım yapmaktayız ve sadece kendi üzümlerimizi kullanmaktayız. Hasat öncesinde kaliteyi arttırmak amacı ile salkım seyreltme yapılmakta ve bağlar hiçbir şekilde sulanmamaktadır. Elle hasat edilen üzümler toplanırken selekte edilmekte ve istenilen normlara uymayan salkımlar kullanılmamaktadır.

Beyaz üzümlerde ortalama verim 200-300 kg/da, Kırmızılarda ise ortalama verim 300-400 kg/da dır.

Üzüm çeşitlerimiz beyazlarda Roussanne, Marsanne, Chardonnay ve Sauvignon Blanc.

Kırmızılarda ise Öküzgözü, Boğazkere, Cabernet Sauvignon ve Merlot.

Ayrıca bir yıl önce diktiğimiz Nero DAvola ve Malbec üzümlerimiz de beş yıl sonra çeşitlerimiz arasına katılacaktır.

Şaraplarımızı soğuk maserasyon tekniği ile üretiyoruz. Bu süreçte kırmızı şaraplarımız ısı kontrollü Fransız meşe tanklara, beyazlarımız ise yine ısı kontrollü inox tanklara gravite ile doldurulmaktadır. Beyazlarımız bilahare fermantasyonlarını meşe fıçılarda tamamlamaktadırlar.

Tüm Reserve şaraplarımız Fransız meşe fıçılarda sekiz ila on ay boyunca kendi tortuları üzerinde olgunlaştırıldıktan sonra ışık geçirmeyen doğal mantarlı ve vakum sistemi ile kapatılmış İtalyan şişelerde olgunlaşmaya devam etmektedirler.

Orhan Kayraklı

Asarcık Şarap

Kaliteli Şarap

Kaliteli bir şarap için önce kaliteli üzüm üretmek gerekir. Bunun için de önce iklim kurak olacak, havası rüzgarlı ve kuru, bol güneşli olacak. Toprağı çok verimli olmayacak.

Yani şaraplık üzüm eziyet çekecek. Verimi düşük olacak ki her tanesi topraktan aldığı lezzet, tutku ve aromayla dolu olsun.